• 1 Konfucije
  Tko ne zna, a ne zna da ne zna, opasan je - izbjegavajte ga! Tko ne zna, a zna da ne zna, dijete je - naučite ga! Tko zna, a ne zna da zna, spava - probudite ga! Tko zna i zna da zna, mudar je - slijedite ga!
 • 2 Pablo Picasso
  Tko želi nešto naučiti, naći će način; tko ne želi, naći će izliku.
 • 3 Anatole France
  Obrazovanje se ne sastoji od toga koliko ste zapamtili ili koliko znate. Sastoji se od toga da razlikujete koliko znate, a koliko ne.
 • 4 Lucij Anej Seneka
  Ne učimo za školu nego za život
 • 5 Epoktet
  Priroda je čovjeku dala jedan jezik i dva uha da bi dvaput više slušao nego govorio
baner

Prijava

Vremenska prognoza

jextensions

Masline u školskom vrtu

Maslina je jedna od najstarijih kultura cijenjena još u doba drevnog Mediterana. Smatra se da je maslina jedna od najstarijih namirnica, poznata već između 5 i 7 000 godina, porijeklom s Krete. Maslina je zauzimala važno mjesto u životu raznih civilizacija.

 Masline su vrsta voća i plod su drveta Olea europaea. Maslina  je dobila ime po latinskoj riječi olea, što znači ulje. Cvate u travnju i svibnju, a plod se bere u jesen (u listopadu i studenom).

Poznato je da masline štite od upalnih procesa u organizmu i još mnogo toga. U  našim krajevima uobičajena je svakodnevna uporaba kvalitetnog maslinovog ulja, proizvedenog  iz maslina koje rastu na našem mediteranskom području. Koristimo plodove masline pripremljene na različite načine. U novije vrijeme , sve više se pojavljuju kvalitetni i zdravi proizvodi koji imaju širu uporabnu vrijednost. U košarama se mogu naći proizvodi koji su povezani s maslinom kao što su: čaj od maslinova lišća, pašteta, marmelada, liker od maslina,sapuni, maslinovo ulje s lavandom za masažu, kozmetika s uljem za žene koje žele nešto posebno i prirodno …

Kaže se da su „u raju bila dva drveta – smokva (drvo istine) i maslina (drvo života)“. 

U školskom vrtu rastu masline,naše masline – naše „drvo života“ .. 

Što se tiče uzgoja, tu smo na početku. Prethodnih godina  kroz aktivnosti eko-sekcije povremeno smo zasadili nekoliko maslina . Jedan dio sadnica je darovan od strane roditelja učenika koji su sudjelovali na eko sekciji. Na nivou škole je  realiziran projekt „ Sadnjom ljekovitog bilja, zdravija djeca“  preko kojeg smo dobili sadnice ukrasnog i ljekovitog bilja te sadnice maslina.

 U održavanju školskog vrta, travnjaka i  zasađenih biljaka sudjeluju: Vijeće učenika, eko-sekcija i drugi učenici na različite načine. 

Ove godine u studenome , ubrali smo i prve masline u našem vrtu. Dobili smo prve kapljice ulja  na što smo veoma ponosni. Nadamo se , kroz iduće razdoblje da će naše masline biti još plodonosnije! 

„Sreća i maslina – nekad mnogo, nekad nijedno!“  

Za sada, pune ručice  maslina! 

 

Nastavni materijali

Oglasna ploča

Copyright © 2022. OPENMINT Rights Reserved.


Facebook twitter flicker skype youtube digg