foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Završni razredi Osnovne škole Kardinala Stepinca Neum ove godine prvi put sudjeluju u projektu u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar pod nazivom „Posjet učenika završnih razreda iz BiH Vukovaru“.

Cilj ovakvog oblika nastave je učenje i poučavanje o Domovinskom ratu, njegovim vrijednostima i posljedicama.

 

Iz Neuma i područne škole Hutovo išlo je 29 učenika u pratnji tri nastavnice: Divne Perić, Maje Raguž i Marijane Šimunović.

Prvi dan učenici su imali priliku posjetiti crkvu svetog Filipa i Jakova te franjevački samostan koji se nalazi u sklopu crkve. Nakon crkve posjetu su nastavili do novootvorenog Muzeja vučedolske kulture gdje ih vodič proveo kroz život i običaje najstarijih stanovnika istočne Slavonije.

Obilazak su nastavili u Gradskom muzeju koji se smjestio u dvorcu Eltz gdje su učenici imali priliku vidjeti kako su živjeli stanovnici Vukovara kroz stoljeća. Posebno je bio zanimljiv jedan od prvih telefona koji je bio u dvorcu, ali i općenito u gradu Vukovaru.

Poslijepodne je bilo rezervirano za predavanje o napadu na Vukovar u Memorijalnom centru Vukovar. Nakon predavanja učenike je vojarnu 204. vukovarske brigade pokazao bojnik Anđelko Batinić. Učenici su o tijeku bitke za Vukovar čuli od vojne i stručne osobe, a za kraj dana posjetili su Vukovarski vodotoranj.

Drugi dan boravka u Vukovaru učenici su posjetili memorijalna mjesta Vukovara, a to su Ovčara, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, vukovarsku bolnicu “Dr. Juraj Njavro” gdje im je naglašena važnost porijekla dr. Juraja Njavre i njegovih neumskih korijena i u konačnici Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. Osim toga, učenike je stručni vodič upoznao i s Kukuruznim putem, logorima Velepromet i Borovo.

Posjet Vukovaru zaključen je predavanjem “Škola mira” u domu nobelovca Lavoslava Ružičke i kvizom na kojem je sudjelovalo pet škola, a Osnovnu školu Kardinala Stepinca predstavljali su učenici Mato Lovrić i Ivan Glavinić te su osvojili treće mjesto.

Vukovar 6

Vukovar 35

Vukovar 34

Vukovar 33

Vukovar 30

Vukovar 1

Vukovar 3

Vukovar 4

Vukovar 39

Vukovar 41

Vukovar 36

Vukovar 25

Vukovar 27

Vukovar 22

Vukovar 17

Vukovar 19

Vukovar 16

Vukovar 7

Vukovar 10