• 1 Konfucije
  Tko ne zna, a ne zna da ne zna, opasan je - izbjegavajte ga! Tko ne zna, a zna da ne zna, dijete je - naučite ga! Tko zna, a ne zna da zna, spava - probudite ga! Tko zna i zna da zna, mudar je - slijedite ga!
 • 2 Pablo Picasso
  Tko želi nešto naučiti, naći će način; tko ne želi, naći će izliku.
 • 3 Anatole France
  Obrazovanje se ne sastoji od toga koliko ste zapamtili ili koliko znate. Sastoji se od toga da razlikujete koliko znate, a koliko ne.
 • 4 Lucij Anej Seneka
  Ne učimo za školu nego za život
 • 5 Epoktet
  Priroda je čovjeku dala jedan jezik i dva uha da bi dvaput više slušao nego govorio
baner

Prijava

Vremenska prognoza

jextensions

Završni razredi Osnovne škole Kardinala Stepinca posjetili Vukovar

Završni razredi Osnovne škole Kardinala Stepinca Neum ove godine prvi put sudjeluju u projektu u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar pod nazivom „Posjet učenika završnih razreda iz BiH Vukovaru“.

Cilj ovakvog oblika nastave je učenje i poučavanje o Domovinskom ratu, njegovim vrijednostima i posljedicama.

 

Iz Neuma i područne škole Hutovo išlo je 29 učenika u pratnji tri nastavnice: Divne Perić, Maje Raguž i Marijane Šimunović.

Prvi dan učenici su imali priliku posjetiti crkvu svetog Filipa i Jakova te franjevački samostan koji se nalazi u sklopu crkve. Nakon crkve posjetu su nastavili do novootvorenog Muzeja vučedolske kulture gdje ih vodič proveo kroz život i običaje najstarijih stanovnika istočne Slavonije.

Obilazak su nastavili u Gradskom muzeju koji se smjestio u dvorcu Eltz gdje su učenici imali priliku vidjeti kako su živjeli stanovnici Vukovara kroz stoljeća. Posebno je bio zanimljiv jedan od prvih telefona koji je bio u dvorcu, ali i općenito u gradu Vukovaru.

Poslijepodne je bilo rezervirano za predavanje o napadu na Vukovar u Memorijalnom centru Vukovar. Nakon predavanja učenike je vojarnu 204. vukovarske brigade pokazao bojnik Anđelko Batinić. Učenici su o tijeku bitke za Vukovar čuli od vojne i stručne osobe, a za kraj dana posjetili su Vukovarski vodotoranj.

Drugi dan boravka u Vukovaru učenici su posjetili memorijalna mjesta Vukovara, a to su Ovčara, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, vukovarsku bolnicu “Dr. Juraj Njavro” gdje im je naglašena važnost porijekla dr. Juraja Njavre i njegovih neumskih korijena i u konačnici Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. Osim toga, učenike je stručni vodič upoznao i s Kukuruznim putem, logorima Velepromet i Borovo.

Posjet Vukovaru zaključen je predavanjem “Škola mira” u domu nobelovca Lavoslava Ružičke i kvizom na kojem je sudjelovalo pet škola, a Osnovnu školu Kardinala Stepinca predstavljali su učenici Mato Lovrić i Ivan Glavinić te su osvojili treće mjesto.

Vukovar 6

Vukovar 35

Vukovar 34

Vukovar 33

Vukovar 30

Vukovar 1

Vukovar 3

Vukovar 4

Vukovar 39

Vukovar 41

Vukovar 36

Vukovar 25

Vukovar 27

Vukovar 22

Vukovar 17

Vukovar 19

Vukovar 16

Vukovar 7

Vukovar 10

 

Copyright © 2023. OPENMINT Rights Reserved.


Facebook twitter flicker skype youtube digg