foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Ovogodišnja terenska nastava iz predmeta Povijest realizirana je od 2. do 4. travnja 2024.godine unutar projekta u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar pod nazivom „Posjet učenika završnih razreda iz BiH Vukovaru“.

Tom prigodom na samom smo početku poslušali predavanje Domovinski rat i Bitka za Vukovar te naučili mnoštvo povijesnih činjenica. Svaki korak, osim vremena objeda i spavanja, bio je nastava. Predavači su bili Vukovarci, oni koji su se rodili i žive u Vukovaru te koji su do zadnjeg trenutka branili svoj grad.

Tijekom našeg boravka u Vukovaru posjetili smo sljedeće memorijalne lokacije:

· Izložbeni prostori u MCDR (sjećanje na Domovinski rat i Bitka za Vukovar, prikaz srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“ , izložba pješačkog naoružanja, eksponati na otvorenom, simulacija bojnog polja)

· Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti

· Spomen dom Ovčara i Masovna grobnica Ovčara

· Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata

· Vukovarska bolnica

· Vukovarski vodotoranj.

Obišli smo i dva značajna muzeja :

· Gradski muzej Vukovar (dvorac Eltz)

· Muzej vučedolske kulture

Također smo obišli i crkvu sv. Filipa i Jakova.

Vama prenosimo naš Vukovar u nekoliko riječi i slika. Ako se pitate gdje se skrilo ostalo, znajte da je Vukovar u nama. Zaista je nemoguće otići u Vukovar i ne ponijeti ga u srcu. Vukovar je i krv i bol i tuga i smrt, ali vjerovali ili ne iz njega nam svima stiže poruka mira. U jednoj posebnoj školi, Školi mira, slušali smo predavanje baš o miru. Stoga, uvijek se trudimo sačuvati mir u našim srcima, mir međusobno i praštajmo jedni drugima uvijek iznova.

Kao kruna našeg posjeta Vukovaru bilo je osvojeno 1.mjesto na kvizu znanja u Školi mira. Kviz je zapravo bio test znanja iz predmeta Povijest. Sudjelovale su 4 škole, a Mario Glavinić i Nikola Vuletić su nam donijeli 1.mjesto. Nagrađeni su knjigama o Vukovaru, a dodjela nagrada upriličena je simbolično – u autobusu. I Vukovar je „izišao“ u autobusu, a pogledajmo ga danas.

Do neke druge prilike Vukovar će biti u nama, a vama želimo da što prije posjetite Vukovar i pospremite ga u svoja srca.

 

                                                                          IX.a i IX.b